Απρ 11, 2017 Παγκόσμια
Με μόλις έξι ημέρες μέχρι το Πάσχα και οι οικογένειες στη Μεγάλη Βρετανία να ανταλλάξουν αυγά, σοκολάτες και κάρτες, η Royal Mail ρίχνει μια ματιά πίσω στην ιστορία της κάρτας, που δίνεται το Πάσχα και το πώς ξεκίνησε η πολύ αγαπημένη παράδοση.
Σύμφωνα με την Ένωση Ευχετήριων Καρτών (Greeting Card Association – GCA), στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλούνται περισσότερες κάρτες ανά άτομο από κάθε άλλο έθνος – 33 κάθε χρόνο¹. Δεν αποτελεί έκπληξη, στη συνέχεια, ότι πάνω από 9,9 εκατομμύρια Πασχαλινές κάρτες στάλθηκαν το 2015², μια αύξηση σχεδόν δύο εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η τρέλα για τις Πασχαλινές κάρτες στα τέλη της δεκαετίας του 1890 Η πρακτική της αποστολής καρτών το Πάσχα ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη κάρτα δημιουργήθηκε όταν ένας άγνωστος χαρτοπώλης στη Βικτωριανή Αγγλία αποφάσισε να προσθέσει ένα χαιρετισμό σε ένα σχέδιο ενός κουνελιού. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας παράδοσης που εξακολουθούμε να ακολουθούμε και σήμερα.
Η κάρτα παίρνει σάρκα και οστά Αρχικά οι πασχαλινές ευχές πήραν τη μορφή καρτ-ποστάλ καθώς οι ταχυδρομικές υπηρεσίες επέτρεπαν μόνο τη διεύθυνση και το γραμματόσημο στο πίσω μέρος της κάρτας. Αυτό περιόριζε τα σχέδια στα σύμβολα του Πάσχα ή ακόμα και στα τοπία και γνωστά κτίρια.
Το 1905, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στην Αυστρία και τη Γερμανία πήραν την απόφαση να διαχωρίσουν το πίσω μέρος των καρτών σε δύο ίσα μέρη, δημιουργώντας τη μορφή των ευχετήριων καρτών που γνωρίζουμε σήμερα. Το δεξί μισό ήταν για τη διεύθυνση και το γραμματόσημο, ενώ η άλλη πλευρά είχε μείνει κενή για ένα μήνυμα. Ένα χρόνο αργότερα, η νέα διάταξη επιτρέπεται επίσημα από το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης στη Ρώμη.
Η μαγεία των ζώων Έως το 1910, τα πρόβατα, τα πουλερικά και τα αυγά χαρακτήριζαν σε μεγάλο βαθμό τις κάρτες ως σύμβολο της αναγέννησης. Το λαγουδάκι του Πάσχα εμφανίζονταν επίσης συχνά με τα αυγά για να δείξει την καρποφορία. Τα νεαρά κορίτσια ήταν επίσης δημοφιλή ως αναπαράσταση της τύχης και της ελπίδας.
Αλλαγές λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι εικόνες των παιδιών αντικαταστάθηκαν με εκείνες των στρατιωτών, με τα λουλούδια κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση. Το λαγουδάκι του Πάσχα απέκτησε επίσης μια στρατιωτική εμφάνιση. Οι κάρτες σχεδιάζονταν για να συσπειρώσουν την υποστήριξη από το σπίτι για τα στρατεύματα που πολεμούσαν στο εξωτερικό.
Ένας εκπρόσωπος της Royal Mail, δήλωσε: «Οι ευχετήριες κάρτες έχουν παραμείνει ένα δημοφιλές μέσο για να εκφράσουν τις ευχές για το Πάσχα. Η GCA δείχνει ότι το Πάσχα είναι σήμερα η πέμπτη πιο δημοφιλής περίοδος όσον αφορά την αποστολή καρτών, και κατατάσεται πίσω από τα Χριστούγεννα, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την Ημέρα της Μητέρας και την Ημέρα του Πατέρα.
«Είναι απίστευτο να σκεφτούμε ότι όταν ρίχνουμε τις Πασχαλινές κάρτες μας στο ταχυδρομικό κουτί, παίρνουμε μέρος σε παλιά παράδοση 119 χρόνων».
Δείτε πώς οι πασχαλινές ευχές έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών εδώ: http://gallery.royalmailgroup.com/easter
¹ http://www.greetingcardassociation.org.uk/resources/for-publishers/the-market/facts-and-figures Opens in new window ² Greetings Card Association, UK Greeting Card Market Report 2016
φωτογραφία : Αυτή η ευχετήρια κάρτα είναι από το 1905. Απεικονίζει ένα λαγουδάκι που κάθεται σε ένα κορμό δέντρου. Τα κουνελάκια ήταν ένα δημοφιλές σχέδιο για τις Πασχαλινές κάρτες στις αρχές του 20ου αιώνα.
Βιβλιοθήκη Εικόνων Mary Evans
πηγή : Royal Mail
Φεβ 20, 2019 0
Ιαν 20, 2019 0
Ιαν 11, 2019 0
Ιαν 09, 2019 0
Δεκ 17, 2018 0
Φεβ 18, 2019 0
Ιαν 07, 2019 0
Δεκ 29, 2018 0
Δεκ 11, 2018 0
Δεκ 07, 2018 0